top of page
  • Снимка на автораTrendoffice

Може ли интериорният дизайн да компенсира архитектурен дисбаланс, при това без големи инвестиции?

Актуализирано: 11.03.2021 г.Теменужка Захариева, интериорен дизайнер
Как можем поне визуално да направим едно дълго и тясно помещение по-балансирано, удобно и уютно без да се правят конструктивни промени (което веднага означава с по-малко разходи)? Краткият отговор е – чрез цветовете и материалите, които използваме, особено цветовете на големите площи като стени и настилки.

Един реализиран пример за илюстрация: стая, която е почти правилен правоъгълник, ако не се смятат многобройните чупки, с дължина 10 м и ширина 3.50. Тя трябва да служи едновременно за дневна, трапезария и кухня, но има само един прозорец, заедно с врата към терсата, в единия си тесен край. В другия, тъмния край са изводите за кухнята, където е и вратата на стаята.


В дадения случай, за да се постигне обновяване без разбиване и къртене, настилките трябваше да си останат непроменени. Това намали обхвата на подходящите цветове, но остана възможността да използваме контрастни топли и студени цветове, както и по-светли и по-наситени нюанси по стените.

След разговор с клиентите срещуположните дълги стени боядисахме в подходящ оттенък на светло синьо – това зрително ги отдалечава и създава впечатление за по-голяма ширина на стаята. А срещуположните къси стени ‘приближихме’ зрително с по-наситен топъл цвят – така съотношението между дългите и късите стени на стаята изглежда по-приемливо. Освен това, в трапезарната зона, която е между кухнята и дневната, с красив растителен тапет в топли цветове дългите стени се прекъсват, а мястото за хранене става много по-уютно.


Светлите кухненски шкафове, комбинирани с плот в подобен светъл цвят, помагат за зрително разширяване на малката кухня и увеличаване на светлината в най-тъмната част на помещението, а мозайката на стените в кухнята с цветовете си обединява всички останали използвани цветове.

В резултат на всичко това, помещението, което преди ремонта приличаше на дълъг тунел, сега е една приятна и удобна дневна зона, която без проблем съчетава няколко функции.


113 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page